Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Nobilis centrum voor prentkunst

4 oktober@ 13:30 - 13 december@ 16:30

Gratis

Zondag 4 oktober tot en met zondag 13 december 2020

Fochteloo. In het centrum voor prentkunst in Fochteloo worden de voorbereidingen getroffen voor een bijzondere tentoonstelling ‘Drukker om ’e Noord’, die vanaf zondag 4 oktober tot en met 13 december te zien is op donderdag- tot en met zondagmiddag 13.30 – 16.30 uur. Een tentoonstelling die verspreid is over drie locaties te weten in Fochteloo, maar ook in Kunstlievend Genootschap Pictura in Groningen en het Centrum voor Beeldende Kunst in Emmen. Drie tentoonstellingen die elk een verschillende inhoud hebben, maar alles te maken hebben met één man: Aldrik Salverda uit Kiel Windeweer. Hij koos voor een project met noordelijke kunstenaars en noordelijke dichters. Naast dat hij zelf prentkunstenaar is, heeft hij gedurende 35 jaar ook veel voor andere grafici prenten gedrukt. Uit elke provincie vroeg hij de medewerking van twee kunstenaars en één dichter. Friesland wordt vertegenwoordigd door twee kunstenaars uit Oldeberkoop: Christiaan Kuitwaard en Peter Hiemstra, Drenthe door Eline Krottje en Ine van den Heuvel en Groningen door Annemiek Vos en Aldrik Salverda zelf. Elke kunstenaar maakte een nieuwe prent, die opgenomen wordt in een speciale map en daar worden op groot formaat drie nieuwe gedichten aan toegevoegd. Salverda koos voor de Friese dichter Eeltsje Hettinga, de Drentse dichter Suze Sanders en de Groninger Tonko Ufkens. De map verschijnt in een oplage van vijftig exemplaren, waarvan er 35 in de handel komen. De presentatie vindt plaats tijdens de opening in Fochteloo op 3 oktober in Dorpshuis Et Legien. Door de corona-maatregelen is de opening ditmaal alleen toegankelijk voor genodigden. Nobilis-voorzitter Peter O. Gerrits laat weten dat het bestuur van de Stichting bijzonder vereerd is met de presentatie van de prachtige grafiekmap en de bijzondere tentoonstelling in Fochteloo.

Aldrik Salverda

De tentoonstelling laat niet alleen de zes nieuwe prenten zien naast werk van Aldrik Salverda (1952), maar ook prenten van de kunstenaar waarvoor hij werk gedrukt heeft. Altijd kreeg hij een exemplaar van de prenten van anderen, die door hem gedrukt waren. Die prenten worden tijdens de drie tentoonstellingen getoond, maar ook verkocht. Zo drukte hij voor Jan van der Zee (van de Groninger Ploeg), Jan Loman, Fie Werkman, Martien Klompien, Jo van Dijk, Ruloff Manuputty, Arie Zuidersma en Siep van den Berg. En recenter drukte hij prenten voor Han Bennink, Tineke van der Berg, Herman van Hoogdalem en Anke Slooff. Soms drukte hij complete mappen voor hen. Aldrik Salverda is gespecialiseerd in zeefdruk, lithografie en houtdruk. Hij geeft cursussen in het Grafisch Centrum Groningen en verzorgde tal van gastlessen op scholen in Groningen en Drenthe. Hij is een bewonderaar van het werk van Victor Vasarely (1906-1997).  Door een verhaal van Pierre Janssen (destijds directeur van het Gemeentemuseum Arnhem) op de middelbare school werd de jonge Aldrik enthousiast gemaakt voor de beeldende kunst. Eerst ging hij naar de Vrije Academie in Den Haag en later naar de Academie Minerva in Groningen. Leraren Martin Tissing, Karl Pelgrom en de Ruud de Roode zorgden ervoor dat hij op het goede spoor kwam. Hij kwam in die tijd ook in contact met Henri de Wolf van Galerie Forma Aktua in Groningen. Bij elke tentoonstelling werd een bijzondere prent gedrukt en zo rolde Aldrik het Groninger kunstleven in. Pieter Jonker van Nobilis schreef voor het herfstnummer van ‘Grafiekwereld’ een uitvoerig artikel over de vele activiteiten van Aldrik Salverda.

Volg dus op onze website actueel nieuws over de tweede tentoonstelling en de nieuwe publicatie.

Check de website van Nobilis voor meer informatie en het reserveren van een tijdslot want de algemene regels van het RIVM zijn van toepassing.

Het centrum is geopend elke donderdagmiddag tot en met zondagmiddag van 13.30 -16.30

 

Gegevens

Begin:
4 oktober@ 13:30
Einde:
13 december@ 16:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Website:
https://www.stichtingnobilis.nl/kijken-bij-nobilis-centrum-voor-prentkunst

Organisator

Stichting Nobilis
Telefoon:
06 38392840
E-mail:
info@stichtingnobilis.nl
Website:
www.stichtingnobilis.nl

Locatie

Stichting Nobilis
Zuideinde 26b
Fochteloo, Friesland 8428 HE Nederland
+ Google Maps