Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Tentoonstelling Tegenspoed in Gevangenismuseum Veenhuizen

5 juni 2021@ 10:00 - 15 mei 2022@ 17:00

€ 10,00

Tegenspoed

Hoe ziet je leven eruit als je in Nederland in armoede leeft? Hoe werkt het maatschappelijk vangnet voor mensen met financiële tegenspoed? Documentair fotograaf Dirk-Jan Visser, Noorderlicht en Gevangenismuseum onderzoeken dit in de multimediale tentoonstelling Tegenspoed.

VEENHUIZEN
‘Tegenspoed’ is geïnspireerd door de geschiedenis van de Maatschappij der Weldadigheid, opgericht in 1818 door generaal Johannes van den Bosch. In zeven vrije en onvrije koloniën werd door middel van arbeid, tucht en discipline een poging ondernomen om armoede het hoofd te bieden. Veenhuizen, de grootste onvrije kolonie, bood onderdak aan wezen en bedelaars. In zekere zin was deze Maatschappij hiermee een vroege voorloper van het sociale zekerheidssysteem in Nederland. Maar al snel werd het schisma zichtbaar tussen de waarden die van bovenaf opgelegd werden en de waarden die onder de armen zelf leefden. Hoe is dat tegenwoordig, kunnen we de situatie van toen spiegelen aan de hedendaagse?

TENTOONSTELLING
Vier grote schermen staan in een vierkant opgesteld en tonen kruiselings twee verschillende verhaallijnen die het publiek aansporen na te denken over het armoedebeleid in Nederland. De eerste verhaallijn komt voort uit de samenwerking tussen de fotograaf en mensen die om uiteenlopende redenen in armoede leven. Hen is gevraagd een fotodagboek bij te houden. Aan de hand van dit dagboek leggen zij in gefilmde interviews uit hoe armoede er voor hen uitziet. In de tweede verhaallijn worden waargebeurde intakegesprekken tussen cliënten en schuldhulpverleners uitgebeeld door acteurs.

In de belendende ruimtes worden aan de hand van voorwerpen en foto’s persoonlijke verhalen verteld. Op deze manier benadert ‘Tegenspoed’ de realiteit en laat zien hoe ingewikkeld en confronterend de omstandigheden zijn als beleid en realiteit elkaar ontmoeten.

Door persoonlijke perspectieven te presenteren en de bezoeker uit te dagen na te denken over dit beleid, draagt de tentoonstelling bij aan de maatschappelijke discussie over de vooroordelen rond het armoedevraagstuk en de armoede- en schuldhulpverlening. Uiteindelijk kan iedereen te maken krijgen met tegenspoed.

Dirk-Jan Visser (Assen, 1978) studeerde aan Academie Minerva in Groningen en woont tegenwoordig in Den Haag, waar hij onder meer lesgeeft aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK). Als documentair fotograaf is hij geïnteresseerd in sociale en ecologische vraagstukken. Met andere creatieve geesten maakt hij onafhankelijke producties, zoals refugee-republic.comtheholyroad.org en het onlangs gelanceerde voorlandgroningen.nl. Zijn werk werd onderscheiden met de Dutch Design Award, verschillende Zilveren Camera’s en genomineerd voor een Gouden Kalf. Naast fotograaf en docent is Dirk-Jan initiator en curator van Atelier aan de Middendijk in Usquert, Groningen.

Openingstijden

Museum

Het museum is geopend dinsdag t/m zondag, van 10.00-17.00 uur

In de schoolvakanties ook op maandag open

i.v.m. de covid-19 maatregelen ben je verplicht je bezoek te reserveren

Gegevens

Begin:
5 juni@ 10:00
Einde:
15 mei 2022@ 17:00
Kosten:
€ 10,00
Evenement Categorie:
Site:
https://www.gevangenismuseum.nl

Organisator

Gevangenismuseum Veenhuizen
Telefoon:
0592 388264
E-mail:
info@gevangenismuseum.nl
Site:
www.gevangenismuseum.nl

Locatie

Gevangenismuseum Veenhuizen
Oude Gracht 1
Veenhuizen, 9341 AA
+ Google Maps
Telefoon:
0592 388264
Site:
info@gevangenismuseum.nl