Appelscha, bij uitstek een heerlijke plek

Appelscha is een dorp op de grens van Drenthe en Friesland, aan de rand van het Nationaal Park het Drents-Friese Wold. Het dorp is een perfecte uitvalsbasis vanwege de combinatie van natuur en vermaak. Mooie wandel- en fietsroutes leiden u door de schitterende natuur, met Appelscha als prima startlocatie.

Wilt u lekker uit eten of op een warme dag genieten van een koud drankje? Onder andere op de Boerestreek, het hart van Appelscha, heeft u voldoende keuze aan restaurants en gezellige terrasjes. Kortom: ontdek Appelscha en geniet van alles wat het dorp u te bieden heeft!

Wandelen en fietsen

Één stap buiten Appelscha en de prachtig gevarieerde natuur van het Nationaal Park begint. U kunt zowel op de fiets, te voet of te paard het natuurgebied ontdekken. Daarbij mag een tocht door het Aekingerzand, ofwel in de volksmond ‘De Kale Duinen’, niet ontbreken. Dit is een uitgestrekt natuur- gebied met spectaculaire zandverstuivingen. Vanuit de uitkijktoren heeft u een prachtig uitzicht. Houdt u de agenda van het Buitencentrum Drents- Friese Wold in de gaten? Er worden regelmatig leuke (avond)excursies georganiseerd.

Bosbergpad

Vanaf de Boerestreek kronkelt een betonpad het bosgebied in. Langs het 2,2 kilometer lange Bosbergpad staan tien infopanelen met informatie over de cultuur en historie van de omgeving. Wie de route volgt krijgt ondermeer informatie over de oude woonkern Duinen Zathe, het openluchttheater en de Bosbergtoren. Het is zelfs mogelijk om via het bosberg- pad levend ganzenbord te spelen. Het spel kan middels de app ‘Ganzenbord Bosberg’ gespeeld worden en is te downloaden in de appstores van zowel Apple als Android.

Het pad is volledig verhard, zodat ook mensen in een rol- stoel of met kinderwagen van de natuur kunnen genieten.

Bosbergtoren

De Bosbergtoren in Appelscha, gevestigd op het hoogste punt van het vaste land in Friesland, is in 2016 volledig ver- nieuwd. De toren is maar liefst 33 meter hoog en wanneer het weer het toelaat, zijn de steden Leeuwarden, Coevorden en Groningen zelfs te zien.
De uitzichttoren is voorzien van een lift, zodat ook minder mobiele bezoekers omhoog kunnen. De toren is ontworpen door de architect Frans Beune. Er zijn drie balkons met een glazen bodem gerealiseerd, zogenaamde takkenstompen. Op de plek waar de Bosbergtoren staat, leeft ook een reusachtige ondergestoven oer-eik van ruim 300 jaar oud. Wilt u ook een kijkje nemen? Toegangskaartjes zijn verkrijg- baar bij diverse ondernemers en het Tourist Info Punt aan de Boerestreek.