Ravenswoud

Ontstaan als vestiging van veenarbeiders is Ravenswoud nu vooral een mooi en rustig woondorp. De aangrenzende Compagnonsbossen met hun “wijken” (voormalige turf-vaarten) en het nabije Fochteloërveen bieden veel mogelijkheden voor wandelen en fietsen. Natuurmonumenten heeft een parkeerplaats aangelegd vanwaar het niet ver is naar De Zeven, de uitkijktoren die een prachtig uitzicht biedt over het broedgebied van de kraanvogels.

Middenin het dorp is een door veel passerende fietstoeristen gewaardeerd rustpunt. Ertegenover staat het beeld “De Veenwerkers”, een herinnering aan de oorsprong van het dorp dat pas sinds 1952 als zodanig is erkend; eerder heette het Appelscha-Derde Wijk. Wie wat langer wil blijven, kan ook zeker in Ravenswoud terecht: er zijn diverse hoog aangeschreven B&B’s voorhanden.

Meer informatie: www.ravenswoud.nl.

Tips en Trips

Het Fochteloërveen/Compagnonsbos

Natuurterrein gelegen ten noordoosten van de lijn Oosterwolde – Appelscha en ten zuiden van Veenhuizen. Een uitgestrekt hoogveengebied waar u heerlijk kunt wandelen, fietsen en kanoën. Tevens vindt u er een uitkijktoren” De Zeven”, een vogelkijkhut en een onbemande informatieruimte van Natuurmonumenten.

Meer informatie: www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/fochteloërveen   

 

Uitkijktoren 7

De bekende uitkijktoren: “De Zeven” in de bosrand langs het Fochteloërveen.

 

Ophaalbrug

Het dorp heeft een gerestaureerde brug welke de status heeft van gemeentelijk monument.

 

Veenwerkers

Beeldengroep bij de kruising Meester Lokstraat en Compagnonsweg, ter herinnering aan de oorsprong van het dorp Ravenswoud: een kolonie van turfstekers.

 

Gedenksteen voor A.J. Lok

Meester Anje Lok was hoofd van de school met een grote liefde voor de natuur. Een rechtschapen man, vurig bestrijder van alcohol (de blauwe beweging) en conflicten zonder geweld oplossen (het gebroken geweertje). Tijdens de oorlog actief in het verzet, o.a. onderduikers in de school onderbrengen. Op 20 mei 1944 werd hij voor de schoolmeesterswoning gefusilleerd.
Locatie: Meester A.J. Lokschool Veenwijkseweg 3.