Het bezoekerscentrum. Veel te bieden voor iedereen

Net buiten Appelscha ligt de noordelijke toegang tot het Drents-Friese Wold. Het Buitencentrum is gevestigd in een opvallend gebouw en wie het gebouw betreedt ervaart direct de bijzondere sfeer. De natuur is letterlijk naar binnen gehaald. Midden in het gebouw ligt een gevallen en verzaagde eikenboom en het educatieve aspect is in het Buitencentrum dan ook prominent aanwezig. Op speelse wijze worden de functies van de wortels, de stam en de bladeren uiteengezet. Op deze wijze wordt de ontstaans- geschiedenis van het gebied uit de doeken gedaan Een film over de geschiedenis van het bos, informatiepanelen en een winkel met een bijzonder aanbod van natuur- en streekproducten maken het geheel compleet.

Het Nationaal Park dat aansluit op het Buitencentrum heeft veel te bieden; er zijn diverse mogelijkheden om van hieruit het gebied wandelend, fietsend of te paard te verkennen. Zo zijn er o.a. een kabouter-, een padden- en een blote voetenpad. Visueel gehandicap- ten kunnen, lopend langs de spiralenroute, grote objecten voelen. Leuk is de poëzie-route waarbij teke- ningen en gedichten langs de route staan opgesteld.

In het Nationale park leven rond de driehonderd reeën. U kunt in het Buitencentrum boeken voor een “Grote Vijf-safari”. Onder leiding van een boswachter maakt u een tocht langs plekken waar u normaal niet zo maar komt. Onderweg laat de boswachter zien waar en hoe een ree leeft en hoe u zijn sporen herkent. De excursie is online te boeken via www.scoordegrotevijf.nl.

Hondenbezitters kunnen gebruik maken van de “natte neuzenroute”. Een kleiner losloopgebied ligt in de omge-ving van het Canadameer, met als belangrijkste trekpleister een zwemvijver voor honden en paarden. Voor meer informatie kunt u kijken op de website: www.staatsbosbeheer.nl/drentsfriesewold

.

Excursies

Welke vogels hoor je nu eigenlijk allemaal?

Hoe kun je het beste reeën spotten? Hoe weet je waar ze gelopen hebben en of ze in de buurt zijn?

Dat hoor je van de boswachter. Hij leert je alle herkenningstekens zien. Bijvoorbeeld tijdens de wildernistochten of reeënexcursies. In vakanties zijn er volop activiteiten en excursies voor jong en oud. Beleef de zonsondergang tijdens één van de zomeravondwandelingen of nog unieker: een vollemaanactiviteit.

Zeer goed gevulde agenda
Kijk eens op www.staatsbosbeheer.nl/drentsfriesewold welke activiteiten er georganiseerd worden.

Contact en bezoekadres

Staatsbosbeheer | Buitencentrum Drents-Friese Wold
Terwisscha 6a | 8426 SJ Appelscha
T 0516 – 464020 | E drentsfriesewold@staatsbosbeheer.nl
www.staatsbosbeheer.nl/drentsfriesewold
www.facebook.com/staatsbosbeheerdrentsfriesewold