Donkerbroek

Donkerbroek is een prachtig dorp gelegen aan de Turfroute. Tot het dorp behoren enige buurtschappen met de intrige- rende namen Petersburg, Moskou en ’t Hoogezand. Vanaf de brug midden in het dorp heeft u een mooi uitzicht op de eind 19e eeuw gegraven Opsterlandse Compagnonsvaart. Vroeger werd deze vaart gebruikt voor het vervoer van turf en tegenwoordig is het vaarwater voor plezierjachten. Ook in de noordelijke richting heeft u, eventueel vanaf een terrasje, een mooi uitzicht op het water. Donkerbroek heeft een dubbele klokkenstoel met twee ‘bellen’. Het kerkgebouw van de PKN gemeente en de klokkenstoel is het bekijken waard. Tegenover Restaurant Het Witte Huis, tevens TIP foldersteunpunt, vindt u het beeld van de klokkenluider.

U kunt prachtig fietsen in en nabij het dorp Donkerbroek. Noordelijk grenst het aan het uitgestrekte natuurgebied Duurswouder Heide. U kunt langs de Balkweg richting Makkinga fietsen en bij het riviertje de Tjonger het fietspad opgaan. Deze route langs het riviertje is nog betrekkelijk nieuw en voert u zelfs naar Oldeberkoop en nog verder. Bent u meer een liefhebber van wandelen? Dan is landgoed Ontwijk zeker een aanrader. Op dit landschap van Staatsbos- beheer zijn verschillende bijzondere planten te vinden.

In 2017 is een faunatoren op het landgoed onthuld, werd ontworpen door toptalentleerlingen (De Tjongerwerven CPO). De toren staat in Bos Ontwijk in Donkerbroek.

Meer informatie kunt u vinden op www.donkerbroek.nl.

Tips en Trips

De Klokkenluider

Het beeld houdt een herinnering aan een gebeurtenis op 22 december 1749 levend. Jongeren luidden de klokken om de inwoners te waarschuwen voor de komst van belastingambtenaren. De ambtenaren, bang geworden voor de aanstormende bewapende menigte, kozen het hazenpad. Martien Lammers, moeder van één van de klokkenluiders, werd in 1750 tot twee jaar tuchthuis veroordeeld. Haar verweer dat het om het zgn. Sint Thomas luiden ging werd verworpen. U vindt het beeld tegenover het Witte Huis.

 

Duurswouderheide

De Duurswouderheide is het grootst overgebleven heidegebied van de provincie Friesland. Het gebied meet ongeveer 150 ha. Het maakt deel uit van een bijna 1000 ha. groot aaneengesloten bos- en natuurgebied en is vanuit Donkerbroek prima per fiets te bereiken.

 

De Wandelbos

Gelegen ten zuiden van Donkerbroek, ‘ingeklemd’ tussen de Opsterlandse Compagnonsvaart en de Balkweg (eeuwenoude weg naar Makkinga), ligt al heel lang een uitgestrekt bos; genaamd: De Wandelbos. Bij de ingang aan de Vaart Oostzijde bevindt zich Huize Ontwijk. De eigenaar van dit huis zorgde in de eerste helft van de 19de eeuw voor aanplant in dit bos. In De Wandelbos is een wandelroute van circa 3,5 kilometer met de rode paaltjes aangegeven. Ook treft men daar een grote zwerfsteen aan met de namen van notabelen uit het dorp die in 1927 bos en huis aankochten. Bij de ingang treft de bezoeker een bord aan met een plattegrond en enige info over het bos. Bij het TIP foldersteunpunt in Donkerbroek (Restaurant Het Witte Huis) vindt u een folder met info over bos/huis, met tevens een kaartje van het bos en de wandelroute.

 

Airemotion Ballonvaarten

Airemotion wordt in de lucht gehouden door Hilda Paulusma en Homme Jonkman. Na jarenlange samenwerking met dezelfde filosofie hebben zij besloten verder te gaan onder de naam Airemotion Ballonvaarten. Beide zijn gepassioneerde ‘luchtvarenden’ en hebben inmiddels samen meer dan 1200 ballonvaarten uitgevoerd. Met hun professionaliteit, gastvrijheid en enthousiasme nemen zij u graag mee op een bijzonder avontuur. www.airemotion.nl

 

Restaurant Het Witte Huis

Een modern & sfeervol restaurant met diverse zalen in het hart van de drie noordelijke provinciën. Service en gastvrijheid zijn vanzelfsprekende onderdelen van de dagelijkse werkzaamheden. In sfeer genieten van een heerlijke maaltijd van een ‘dagverse’ menukaart. Tevens foldersteunpunt van TIP. U kunt terecht voor folders van bezienswaardigheden uit de omgeving Donkerbroek en natuurlijk de fietsknooppunten en kaarten van de regio. www.restauranthetwittehuis.nl. Tel. 0516 491288