Elsloo

Elsloo is een rustig dorp met iets minder dan 600 inwoners en ontleent haar naam aan de prachtige, natuurlijke omgeving. Loo betekent bos, dus Elsloo betekent letterlijk Elzenbos. Het dorp grenst aan het grote natuurgebied`Het Drents-Friese Wold` en heeft enkele kleinere natuurgebieden in de directe omgeving zoals de Stobbepoele en de Schaopedobbe. De omgeving leent zich uitstekend voor het maken van fietstochten en wandelingen. U kunt vertrekken vanaf eetcafé `t Anker.

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Hervormde Kerk met klokkenstoel en windmolen de Tjasker in het natuurgebied de Stobbepoel. Aan de rand van het dorp ontspringt de Linde. Het dorp heeft meerdere campings en enkele verblijfaccommodaties die vooral geschikt zijn voor groepsvakanties. Ook zijn er B&B faciliteiten in het dorp.

Bij de hoofdingang van de Schapedobbe aan de Kloosterweg staat een oorlogsmonument ter herinnering aan de joodse arbeiders, deze werden tijdens de Tweede Wereldoorlog in het werkkamp ‘De Landweer’ te werk gesteld.

Op eerste kerstdag vindt jaarlijks de zogenaamde kerstkuier plaats, een wandeling onder leiding van ervaren gidsen door de omgeving van het dorp. Een ander groot evenement, waar altijd veel publiek op afkomt is de jaarlijkse ontsteking van de `paasbult` waarbij door de Vesuviusclub ingezameld snoeiafval wordt verbrand.

Meer informatie over Elsloo: www.elsloo-frl.nl

> Klik op de afbeelding ‘Happen & Trappen’ voor het fietsarrangement

Tips en Trips

Recreatiebedrijf D’ELF IEKEN
D’ELF IEKEN heeft een minicamping aan de rand van het Drents-Friese Wold. Naast de minicamping is er een boerderijwinkel, een kinder- en speelboerderij, een maïsdoolhof en een nieuwe binnenspeeltuin. Op de boerderij lopen dwerggeiten, minischapen en binnen zijn enkele konijnen. Elk voorjaar krijgen de geiten en schapen lammetjes.

Sinds kort heeft Recreatiebedrijf D’ELF IEKEN een nieuwe binnenspeeltuin, met één ruimte voor bijvoorbeeld familiedagen. Het maïsdoolhof is vanaf half juli geopend. D`ELF IEKEN, Bûtenweg 6, 8424 PR Elsloo, Tel. 0561-421522. www.elf-ieken.nl

Sauna Het Friese Woud Boyl
Nabij Elsloo, in Boyl, ligt Sauna het Friese Woud. Een middelgrote sauna met voldoende faciliteiten om te genieten in een ambiance van rust of gebruik te maken van beauty-en massagesalons. www.saunahetfriesewoud.nl

Eetcafé Het Anker 
De omgeving leent zich uitstekend voor het maken van fietstochten en wandelingen. U kunt vertrekken vanaf eetcafé `t Anker, dat foldersteunpunt van TIP is. Eetcafé ‘t Anker geeft ruimte aan 30 personen en bij grotere clubs kan de ruimte vergroot worden. Ook kunt u plaats nemen op het gezellige terras. Hier kunt u terecht voor diverse heerlijke versnaperingen, zoals bijvoorbeeld koffie met huisgemaakt gebak, lunch of een uitgebreid diner. `t Anker werkt voornamelijk met verse producten, die op ambachtelijke wijze worden bereid. 
Adres: Hoofdweg 29, 8426 PJ Elsloo. Telefoon: 0561-421550

Wandelgebied de Schaopedobbe / De Monden
De Schaopedobbe is een bijzonder natuurgebied en vermaard om zijn rijkdom aan dieren en planten. Vroeger was de Schaopedobbe een plaats waar de schapen werden geschoren en gewassen. Er ligt een gemarkeerde wandel-route. In het broedseizoen is een deel van de route afgesloten. Het wandelgebied is goed te combineren met het bosrijke Zorgvlied, waar De Monden ligt. U kunt bij het TIP kantoor en bij Eetcafé het Anker wandelkaarten ophalen.